Eikenprocessierups in opmars; extra bestrijding in risicogebieden nodig

Klazienaveen/Regio – Ondanks de extra maatregelen vorig jaar, heeft de eikenprocessierups voor veel overlast weten te zorgen. Ook dit jaar is de verwachting dat de overlast tussen maanden mei en juli weer groot wordt.

Dit laatste vanwege de sterke groei van het aantal rupsen. Daarom past de gemeente Emmen dit jaar de aanpak van overlast aan. Om alle eikenprocessierupsen bestrijden is in principe vrijwel onmogelijk.

Toch wil de gemeente proberen de sterke uitbreiding van de rups een halt toe roepen. Er wordt voor dit jaar € 50.000,- extra beschikbaar gesteld, zodat er meer bomen in gebieden met een hoog risico preventief bespoten kunnen worden. Daarnaast blijft de gemeente ook zoveel mogelijk de nesten ruimen en wordt er ingezet op het vergroten van biodiversiteit om de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups aan te trekken.

preventief

Om de kosten en de overlast beheersbaar te houden, spuit de gemeente van april tot begin mei ruim 7.000 bomen preventief op plekken met een hoog risico (in 2020 waren dit er ruim 1.000 bomen). Denk hierbij aan drukke winkelcentra, scholen/kinderopvangcentra of drukbezochte fiets- en wandelroutes. Deze gebieden krijgen voorrang en vallen niet onder de ‘Wet Natuurbescherming’.

vlinders of roeken

Bepaalde plekken zijn namelijk aangewezen als beschermde leefomgeving, omdat er vlinders of roeken zijn. Op genoemde plekken spuit de gemeente dan ook niet. In totaal wordt 12% van alle eikenbomen in de gemeente bespoten. Door meer preventief te spuiten, kan de gemeente in de periode juni tot half augustus veel nesten ruimen op andere belangrijke plekken. De gemeente
houdt de bomen en de rups nauwlettend in de gaten om de fasen goed in beeld te hebben. De rupsen zijn alleen te bestrijden als zij hun brandharen krijgen tot het moment dat de rups een vlinder wordt, zo rond begin mei tot en met juli.vogelnestkastjes_web01108 Boom met vogelnestkastjes aan de Kloostermanswijk OZ

Aantrekken natuurlijk vijanden
De beste oplossing om de eikenprocessierups te bestrijden is om zoveel mogelijk natuurlijke vijanden aan te trekken. Natuurlijke  vijanden zijn o.a. vogels en insecten, en om deze te verwelkomen wil de gemeente de biodiversiteit vergroten door op allerlei plekken kruidige bloemen en planten te zaaien. Deze oplossing heeft niet direct resultaat, maar het effect hiervan is op langere termijn zichtbaar. Hiervoor is extra geld nodig. Later dit jaar wordt hierover een nader besluit genomen. Daarnaast maait de gemeente op plekken minder of in meerdere fasen. Ook inwoners kunnen helpen door hun tuinen mooi te maken met kruidige bloemen en bes-dragende struiken.

Melding maken van eikenprocessierupsnest

Inwoners die een eikenprocessierupsnest zien in de openbare ruimte, kunnen een melding doen via de website van de gemeente Emmen. Voor het verwijderen van nesten op eigen terrein kunnen inwoners eventueel zelf een bedrijf inschakelen.

error: De inhoud van deze website is beschermd !!