Nog even nagenieten met winterfoto’s en vervolgens op naar het voorjaar?

Klazienaveen – Nog even nagenieten met wat winterfoto’s, gemaakt in onze omgeving, en vervolgens op naar het voorjaar? Volgens voorspellingen kan het begin maart toch ook nog echt wel weer eens heel koud gaan worden.

Van winter naar lente

Een overgang naar lenteweer! En dat in februari, terwijl het eigenlijk nog ‘hartje winter’ is…weerplaza_maand-022021

Enorme verschillen

Op de kaart hierboven zien de verwachte temperatuurafwijking voor week 2 in de periode, ofwel voor de week van 22 februari. In de Benelux wordt een 3 tot 5 graden bovennormale temperatuur verwacht, wat een behoorlijk forse afwijking is op basis van een hele week. Overigens hadden we afgelopen week een negatieve afwijking van eveneens 3 tot 5 graden. De voorbije koude periode en de aanstaande zachte periode zouden elkaar dus kunnen ‘opheffen’ in het gemiddelde van heel februari! Daardoor zal de temperatuur alsnog rond normaal (of iets boven normaal) uitkomen aan het eind van de maand.

Echter: de verschillen die we meemaken zijn ronduit bijzonder te noemen deze maand. Vorige week was het in de Achterhoek nog -16,2 graden, volgende week zou daar misschien wel een lokale +20 graden tegenover komen te staan. Een verschil van 36 graden in Nederland binnen zo’n korte tijd is niet uniek, maar wel vrij uitzonderlijk! Dit verschil kan trouwens nog groter: in maart 2005 hadden we eerst -20,7 graden in de Noordoostpolder, enkele weken later werd +21,3 graden gemeten. Een verschil van exact 42 graden in één maand!   (Bron: weerplaza.nl)

Vervolg met winterfoto’s

error: De inhoud van deze website is beschermd !!