Klazienaveense Evelien Wieling museummanager Museum Collectie Brands

Nieuw-Dordrecht/Klazienaveen – De 22-jarige Klazienaveense Evelien Wieling is sinds kort museummanager bij het Museum Collectie Brands.

Evelien Wieling is afkomstig uit Klazienaveen als 22-jarige geen onbekende binnen het Museum Collectie Brands. Anderhalf jaar lang werkte zij al in de weekenden in het museum als receptiemedewerker. Inmiddels is Evelien al enkele weken als museummanager -ook een vrijwilligersfunctie- actief in het museum.

Evelien: “Hiermee doe ik heel waardevolle werkervaring op en kan ik ook nog eens mijn passie voor geschiedenis naleven. Want naast deze vrijwilligersbaan als museummanager voor 24 uur in de week, studeer ik geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen waaraan ik intussen met het vierde leerjaar gestart ben.”
Om haar studie en werk bij Museum Collectie Brands te kunnen combineren, is een goede planning een vereiste. Per studieblok kunnen haar werkdagen in het museum variëren, maar daarin stelt het museum zich flexibel op.

Ontwikkelmogelijkheden voor jongeren

Museum Collectie Brands geeft jongeren namelijk graag de mogelijkheid om zich te ontwikkelen, een win-win situatie voor alle partijen. De jonge professionals doen werkervaring op die tegenwoordig een must op het cv is. Het museum daarentegen wordt gevoed met frisse ideeën en heeft met een jonge generatie toekomstperspectief.

Wieling is met haar 22 jaar de derde twintiger die een centrale rol in het museum vervult. Hilde van den Berg (25) en Marianne Bakker (28) gingen haar in 2018 al voor als conservator en medewerker PR & Communicatie respectievelijk. Maar ook in andere vrijwillige functies zijn jongeren in het museum werkzaam, of actief geweest.

Museummanager een belangrijke rol

Als museummanager vervult Wieling een belangrijke rol in het dagelijkse beheer van het museum. Zij stuurt o.a. medewerkers en vrijwilligers aan en fungeert als intermediair tussen bestuur en de werkvloer. Daarnaast heeft een museummanager in een klein museum nog tal van andere taken, iets dat Evelien Wieling de afgelopen weken al heeft ondervonden. Zij heeft zich intussen al met veel enthousiasme op haar nieuwe vrijwilligersfunctie gestort.