‘Gezond in Balans’: Het Water element

Klazienaveen – Ditmaal in ‘Gezond in Balans’ geschreven door Geertje Tameling: ‘het Water element’. Het Waterelement is verbonden aan de komende winter en aan de Nier-energie

Water element

Deze maand staat het Water element in de spotlights. Want het Water element is verbonden aan de komende winter en aan de Nier-energie.
De winter is daarom een belangrijke tijd om onze Nier-energie te voeden en te versterken. Dat kunnen we doen met voeding, meer rust te nemen, stress vermijden, meer naar binnen te keren door te mediteren, reflecteren waar we staan en wat we willen, wat belangrijk voor ons is.
De wintertijd is het meest Yin aspect. Yin staat voor donker, koud, langzame naar binnen gerichte energie. In de zomer is het juist omgekeerd. Dat is het seizoen van het grote Yang met veel activiteit en warmte en naar buiten gerichte activiteit.

Aan het Water element zijn de volgende zaken verbonden:
– Yin orgaan: Nier met als meest actieve tijd 17-19 uur
– Yang orgaan: Blaas met als meest actieve tijd 15-17 uur
– Kleur: zwart
– Seizoen: winter
– Smaak: zout en bitter
– Emotie: angst
– Zintuig: oren
– Weefsel: botten
– Temperatuur: koude

De kleur die bij het Water element hoort is zwart. Dus alle voedingsmiddelen die een zwarte kleur hebben voeden onze Nieren. Denk hierbij aan zwarte bonen en zwart sesamzaad.
Welke voedingsmiddelen kun je verder nog kiezen om de Nieren te versterken. Dat zijn alle wortelgroenten, denk aan uiteraard wortels, pastinaken, rode bieten, rapen, aardappel, groenten als koolsoorten, paddenstoelen, pompoen en als fruit appels en peren. Dus heel veel wat in dit seizoen eventueel nog op het land staat of dat wat gemakkelijk bewaard c.q. opgeslagen kan worden.
Denk ook aan walnoten of andere geroosterde noten, kastanjes.
Vlees in de vorm van lam of kip.
Wat heel erg versterkend en voedend is, is een bouillon gemaakt van botten. Lang getrokken is het ook zeer verwarmend. Alle mineralen die in de botten zitten worden door het lange trekken uit de botten gehaald. Maak in de winter meer stoofpotten, stamppotten, lekkere gevulde soepen en ovengerechten.
Botten zijn ook het weefsel dat hoort bij het Water element. Bij problemen met de botten, zoals bijvoorbeeld osteoporose, zal er bij de Nier energie vaak een tekort zijn.
Zout: teveel zout zal ook de Nier beschadigen. Dus moet men zout met mate gebruiken. Het is ook belangrijk om voldoende water te drinken.

De emotie die bij het Water element hoort is angst. Langdurige en intense angst zal dan ook de Nier energie beschadigen. Stress heeft ook een negatief effect. Zeker als het langdurig aanwezig is

De oren: in de wintertijd, vooral op van die koude, stille en zonnige dagen lijkt het of we veel scherper kunnen horen. Veel oudere mensen worden doof of slecht horend. Onze Nier-energie neemt namelijk elk jaar af en omdat het gehoor, de oren bij de Nier horen, neemt ook het gehoor af. Dat verklaart dus de slechthorendheid bij onze opa’s en oma’s. Natuurlijk kan ook acupunctuur de Nier-energie versterken.

Wil je meer weten over dit onderwerp of wil je een heerlijk recept van een bottenbouillon, stuur me dan een E-mail via info@geertjetameling.nl of via Whatsapp op nummer 06 8283 8190.  Of idien je ook regelmatig pijnklachten ervaart, denk dan eens aan acupunctuur als mogelijkheid om de klachten te verlichten. Neem ook hiervoor vrijblijvend contact met mij op voor meer informatie.

Volgende maand in ‘Gezond in Balans’:

‘Gezond in Balans’: als ons waterelement uit balans is

Meer informatie

Logo-Geertje Tameling

Geertje Tameling
Boogschutter 10
7891 TN Klazienaveen
Whatsapp / Telefoon: 06-828 38 190
E-mail: info@geertjetameling.nl
Website: https://www.geertjetameling.nl/
Facebook: Tameling acupunctuur

Bronnen: Healing with whole foods – Paul Pitchford
(Foto: eigen foto)

error: De inhoud van deze website is beschermd !!