‘Gezond in Balans’: Onkruid of …………? Genezend Kruid

Klazienaveen – Ditmaal in ‘Gezond in Balans’ geschreven door Geertje Tameling: ‘Onkruid of …………? Genezend Kruid’.

We lopen er bijna dagelijks aan voorbij. Het is overal te vinden. We hebben er meestal een hekel aan want …. We willen het niet in onze tuin, dus staan we regelmatig te schoffelen want het is zo hardnekkig en soms lastig uit te roeien.

We zien niet de schoonheid van de bloemen of plant want het is zo gewoon en daarom staan we er niet eens bij stil. Onkruid, voor veel mensen een plaag. Maar wist u dat onkruid ook heel veel goede eigenschappen heeft?

Kruidentuinen

In vroegere tijden was ‘onkruid’ het enige middel dat tegen diverse aandoeningen ingezet kon worden en proefondervindelijk werden ze geprobeerd, of men gebruikte de signatuurleer. Dat daarbij ook wel eens wat mis ging, is begrijpelijk. Bij heel veel kloosters waren kruidentuinen (hier in de omgeving is nog een kruidentuin te vinden in Ter Apel). De monniken die er woonden hadden veel kennis hierover, verdiepten zich hierin en hielpen mensen met klachten. Zij beschreven de werking van de kruiden en de kennis werd van generatie op generatie doorgegeven.

Onderzoek en kennis vergaren

In de loop van de eeuwen werden deze kruiden steeds opnieuw en verder onderzocht. Er kwamen steeds betere onderzoekmethoden om uit te vinden welke werkzame stoffen er in een plant aanwezig waren. Op basis van deze opgedane kennis zijn onze medicijnen ontwikkeld.

Veel van onze keukenkruiden kunnen medicinaal ingezet worden. Denk daarbij  eens aan Salie, Rozemarijn, Tijm (tijmsiroop bij luchtwegklachten), Oregano, Munt om maar een aantal te noemen. Vroeger had men uiteraard geen kennis van al die stofjes in een plant waardoor ze een genezende werking had.

Vlier-–-Sambucus-nigra
Vlier-–-Sambucus-nigra

(On)kruiden kunnen voor heel veel aandoeningen ingezet worden. Niet alleen op lichamelijk vlak maar ook op psychisch en emotioneel vlak. Planten kunnen ingezet worden op aandoeningen en/of symptomen. Maar ook kunnen ze ingezet worden op typologie van de mens, dus wat voor soort type ben je. Ze kunnen daarbij tevens ingezet worden volgens de Traditionele Chinese Geneeswijze.

Meer weten?

Wilt u meer informatie over de kruiden of voor welke klachten ze ingezet kunnen worden? Neemt u dan vrijblijvend contact met me op via mijn website of  e-mail of via telefoon / Whatsapp.

Volgende maand in ‘Gezond in Balans’:

Aarde element

Meer informatie

Geertje Tameling
Boogschutter 10
7891 TN Klazienaveen
Telefoon: 06-82838190
E-mail: info@geertjetameling.nl
Website: https://www.geertjetameling.nl/

Bronnen:

Handboek van Geneeskrachtige kruiden – M. Pahlow
De taal der kruiden – Mellie Uyldert
Lexicon der geneeskruiden – Mellie Uyldert
Ziektes voorkomen en genezen met kruiden en planten – Penelope Ody

error: De inhoud van deze website is beschermd !!