Gemeenten hijsen regenboogvlag op 11 oktober

Regio – Vrij en veilig leven is het recht van iedereen. Daarom hangen gemeenten en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de regenboogvlag uit. Ze doen dit op vrijdag 11 oktober tijdens Coming Out dag.

Om de acceptatie van seksuele- en gender diversiteit te vieren, wordt op vrijdag 11 oktober de regenboogvlag uitgehangen. De vlag symboliseert dat iedereen uniek is en erbij hoort.

Coming Out dag

Met het hijsen van de regenboogvlag op Coming Out dag geven gemeenten een boodschap af aan burgers, werknemers, scholen, bedrijven en maatschappelijke organisaties om open te staan voor diversiteit. Volgens critici levert dit initiatief echter minder acceptatie voor homoseksualiteit op dan verwacht.

Eigen keuzes maken

Iedereen mag zichzelf zijn en zijn eigen keuzes maken. Dit wordt gevierd op Coming Out dag. Sommige mensen vinden het belangrijk om openlijk ‘uit de kast’ te kunnen komen, anderen kiezen voor een eigen manier die rekening houdt met familie, culturele tradities, gebruiken en religie. Het één is niet beter dan het ander. Het gaat er om dat iedereen zichzelf kan zijn en doet wat goed voelt. Wethouder Guido Rink: “Voor mij is het belangrijk dat iedereen mag zijn wie die is. Dat iedereen, ongeacht geloof, seksuele geaardheid of voorkeur zich vrij, geaccepteerd en veilig voelt in de gemeente Emmen. Uiteindelijk gaat het erom dat we elkaar écht zien, als mensen, en dat we ons blijvend afvragen ‘hoe zou het nu zijn om jou te zijn?”

Activiteiten

Naast het hijsen van de vlag worden er meer activiteiten georganiseerd.
Zo is er tot en met 13 oktober bij ontmoeting- en activiteitencentrum De Cocon een foto expositie. Hijst het Drenthe College op 8 oktober de regenboogvlag. Opent wethouder Guido Rink vrijdag 11 oktober The Box, een plek voor LHBT jongeren. Draait om 20:00 uur ’s avonds de film ‘Anders dan die Andern’ in het Rensenpark. Is er zondag 13 oktober om 13:30 uur een kerkdienst in de grote Kerk in Emmen en is om 16:00 uur de prijsuitreiking winnaar foto expositie bij De Cocon. Deze en alle andere activiteiten van gemeenten zijn te volgen op social media via #comingoutdag2019 en #regenboogvlag2019.

Regenbooglogo

De gemeente wil graag laten zien dat zij de Regenboogweek ondersteunen en daarvoor is het Regenbooglogo ontworpen. De bovenste drie pijlen uit het bestaande logo zijn samengevoegd tot één grote pijl in de kleuren van de regenboog. regenbooglogoOm zo duidelijk te maken dat de Regenboogweek voor de gemeente een belangrijk speerpunt is. Tijdens de regenboogweek gebruikt de gemeente dit logo.

Regenbooggemeenten

Een Regenbooggemeente is een gemeente die actief beleid ontwikkelt voor de acceptatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele, transgender, en intersekse personen (LHBTI’s).

Vaak wordt ook naar deze gemeenten verwezen met ‘Regenboogsteden’, maar een Regenbooggemeente bestaat strikt genomen natuurlijk meestal uit een of enkele steden en een aantal dorpen. Op 12 oktober 2018 hebben 53 Regenbooggemeenten een intentieverklaring getekend met het ministerie van OCW. Waarmee zij (opnieuw) de ambitie uitspreken om het thema seksuele- en genderdiversiteit zichtbaar te maken.

error: De inhoud van deze website is beschermd !!