‘Da’s aandere taol’ door Anne Doornbos

Nieuw-Dordrecht – ‘Da’s aandere taol’ is een lezing dat verzorgd gaat worden door Anne Doornbos. Doornbos is oorspronkelijk afkomstig uit Erica. Zondag 6 oktober in het Museumcafé van Collectie Brands.

Anne Doornbos is schrijver en voorvechter van de Drentse taal. Hij groeide op in Erica en is tegenwoordig woonachtig in Een. Doornbos schrijft al sinds zijn dertiende en begon zijn schrijverschap met teksten en gedichten voor het school- en jeugdcabaret. Eind jaren ’90 stortte hij zich op de Drentse streektaal en schreef hij vele korte Drentstalige verhalen, gedichten en columns.

Streektaalprijs 2018

Doornbos stond ook aan de wieg van het Huus van de Taol waar hij van 2007 tot begin 2019 actief was als voorzitter. Hoogtepunt van zijn voorzitterschap was de ondertekening van een convenant waarin het Nedersaksisch wordt erkend als volwaardig onderdeel van de Nederlandse taal op 10 oktober 2018. Hierin beloven het Rijk en de regionale overheden het Nedersaksisch te gaan beschermen en te bevorderen.

In 2018 presenteerde Anne Doornbos zijn eerste boek ‘De Paddenvanger’. Een Drentstalige thriller in Scandinavische stijl over inspecteur Freek Rossing die een moordzaak in Rolde onderzoekt. Het boek werd goed ontvangen en bekroond met de Dagblad van het Noorden streektaalprijs 2018. In de lezing die Doornbos op 6 oktober zal verzorgen, zal hij stilstaan bij de geschiedenis van het Nedersaksisch en zal hij ook voordragen uit eigen werk.

Wilt u hier ook bij zijn?

Dan zouden wij u vriendelijk willen verzoeken om u tijdig bij ons op te geven. Bij voorkeur door te mailen naar: activiteitmcb@gmail.com. Uw aanmelding is voltooid wanneer u van ons een bevestigingsmail hebt ontvangen.

Beschikt u niet over internet, dan kunt u tijdens openingstijden bellen naar 0591-393400. De entreeprijs bedraagt €6,- per persoon (excl. consumpties). U kunt op de dag zelf bij de receptie betalen (pin of contant).

Wat: Lezing – ‘Da’s aandere taol’ door Anne Doornbos
Wanneer: Zondag 6 oktober 14:00 – 16:00 uur
Waar: Museumcafé

Museum Collectie Brands

Herenstreek 11
7885 AT Nieuw-Dordrecht
T: 0591-393400
E: activiteitmcb@gmail.com
W: www.collectie-brands.nl