Zuidenveldfestival Zweelo van 12 t/m 14 juli

Zweeloo/Regio – Nog een paar dagen en dan gaat de 99e editie van het Zuidenveld van start in Zweeloo. Van 12 t/m 14 juli word in Zweeloo het 99e
Zuidenveldfestival gehouden!

‘Uit de Kunst’

Dit festival biedt een weekend lang activiteiten, kunst en cultuur, muziek, eten en drinken en natuurlijk de landbouwtentoonstelling met wedstrijden en keuringen van paarden, pony’s, koeien en dit jaar ook schapen. Met als thema ‘Uit de Kunst’ laten inwoners uit Zweeloo en omgeving zien waar een klein dorp groot in is: samen zorgen zij voor versierde straten, erebogen en een grootse optocht op vrijdagavond.

Er is een speciaal programma voor kinderen, jeugd en senioren. Het Zuidenveld wordt zondag afgesloten met een gezellig familie food-festival op de brink.

Vrijdag optocht

Met 20 praalwagens, meerdere muziekgroepen, versierde (duo)fietsen en andere attracties, belooft de optocht van het Zuidenveld in Zweeloo een waar spektakel te worden. Op vrijdag 12 juli vanaf 18.30 uur vertrekt de bonte stoet vanaf het bedrijventerrein Kieveen richting Zweeloo en Aalden. De route is ruim 5 kilometer lang en komt twee keer over de Aelderstraat. Parkeren kan op diverse plekken aan de rand van het dorp.

Route langs versieringen

De straten in Zweeloo, Aalden en een deel van Meppen worden tijdens het Zuidenveld versierd door inwoners. Er gaat een route langs alle versieringen; deze is 18 kilometer lang. De route wordt met bordjes (pijlen) aangegeven.

Feestavonden

Op vrijdag- en zaterdagavond is het feest op de brink in Zweeloo. In festivalsfeer kunnen bezoekers vrijdagavond genieten van optredens van de Shitfaced Mermaids, Niet Normaal en DJ Rooie Jager. En op zaterdag avond wordt het swingen en hossen met Abba Fever en Black Tie Monkey Squad. Vrijdag gratis entree. Kaarten voor zaterdagavond à € 12,50 zijn te koop via de website www.zuidenveld.com.

Familie Food Festival

Zondag 14 juli sluiten we het Zuidenveld af met een gezellig festival voor de hele familie. Met kinderactiviteiten, muziek en heerlijk eten en drinken. Er zijn optredens van Sweelodie, de Sweel Singers, dweilorkest BOM, Brúúnsma band en DJ Vintage Vinyl. Er komen meerdere foodtrucks op de brink te staan.
Landbouwtentoonstelling
Op vrijdag, zaterdag en zondag is er ook van alles te zien en te beleven op het tentoonstellingsterrein. Er zijn dressuur- en springwedstrijden, tuigpaarden, menwedstrijden en keuringen van koeien, kalfjes, paarden en pony’s. Er is dit jaar ook een schapenkeuring. Ook wordt er weer het spectaculaire polocrosse gespeeld.

Competitie

Het is een traditie dat de acht Zuidenveldkernen (Coevorden, Dalen, Emmen, Odoorn, Oosterhesselen, Schoonebeek, Sleen en Zweeloo) tijdens het Zuidenveld op diverse onderdelen met elkaar strijden om de winst én de eer. De onderdelen van de Zuidenveldcompetitie zijn dit jaar: kruisboogschieten, rundveekeuring, praalwagens, estafette triatlon, equipespringen, pubquiz, fotowedstrijd en klaverjassen. Op zondagmiddag 17 uur vindt de overdracht van het stokje plaats aan Schoonebeek, die de 100e Zuidenveld mag gaan organiseren. Dan wordt ook de winnaar van de competitie bekend gemaakt door burgemeester Bert Bouwmeester.

Gratis entree

Het tentoonstelling- en festivalterrein en alle activiteiten zijn gratis te bezoeken. Alleen voor de feestavond op zaterdag moet een kaartje gekocht worden. Een overzicht van het complete programma is te vinden op www.zuidenveld.com.