Parkeerperikelen centrum Klazienaveen is niet langer belemmering onderling overleg

De parkeerperikelen in het centrum van Klazienaveen is niet langer een belemmering voor een goed onderling overleg tussen het EOP en de handelsvereniging. Er ligt een oplossing op tafel.

Sinds begin dit jaar was er een stevige onenigheid tussen beide partijen over het parkeren van auto’s nabij het Van Echtenskanaal en rondom De Witte Olifant en zelfs naast het standbeeld De Turfsteker.

EOP / Handelsvereniging

De EOP (Erkend Overleg Partner) van Klazienaveen plaatste begin dit jaar paaltjes rondom De Turfsteker om de verkeersveiligheid te bevorderen. De geparkeerde auto’s in combinatie met de vele voetgangers en fietsers maakten het in de ogen van de EOP er niet veiliger op. Het gebied is bovendien een voetgangersgebied en auto’s hoorden er daarom niet thuis zo werd er gedacht. De geplaatste paaltjes weerden auto’s en mochten alleen tijdens de markten en evenementen tijdelijk worden verwijderd. Deze actie was verre van ideaal volgens de handelsvereniging, zij bieden hun klanten graag de mogelijkheid om de auto zo dichtbij als mogelijk te parkeren.

oplossing

Zowel de EOP als de Handelsvereniging trokken aan de bel bij de gemeente. Onlangs werd een oplossing vanuit de gemeente bij de EOP en de handelsvereniging aangeboden. Het nu liggende voorstel komt beide partijen tegemoet:
De ruimte voor het terras van De Witte Olifant mag gewoon gebruikt worden als parkeerplaats en biedt dan ruimte aan ongeveer zeven auto’s en aan een laad-en losplek. Aan de zuidzijde van De Turfsteker zien de ondernemers de paaltjes graag verdwijnen. Hier kunnen dan drie tot vier extra parkeerplekken komen voor onder andere mindervaliden.

Groenvoorziening

Aan weerszijden van het standbeeld plant de gemeente groen, mogelijk komen er ook bankjes. Het gebied rondom De Turfsteker krijgt een permanente afscheiding in de vorm van paaltjes. De bestaande fietsstrook wordt duidelijker gemarkeerd en mogelijk komt er tussen Ten Napel en Rijsdijk ook een zebrapad in de Van Echtenstraat.

terugkoppeling naar gemeente

Voorzitter Harrie van der Velde van de handelsvereniging Klazienaveen laat weten dat de winkeliers zich in grote lijnen prima kunnen vinden in de geboden regeling.
Toch blijft er altijd wel wat te wensen over: “Graag hadden we iets meer parkeerplaatsen gehad bij De Witte Olifant,  maar wij zijn blij dat er nu meer duidelijkheid komt. Jan Gerfen, woordvoerder van de EOP: “Ook de EOP kan prima met  de voorgestelde aanpassingen uit de voeten. Wij zijn er zelfs zeer content mee”. Wanneer alle wijzigingen worden uitgevoerd is volgens Gerfen nog niet bekend. “De gemeente moet eerst nog op zoek naar een mogelijkheid om de werkzaamheden te kunnen financieren.

gezamenlijke reactie

Er moet nog een onderlinge nauwere samenwerking met een overeenstemming komen van de plannen tussen de EOP en de handelsvereniging. Pas hierna wordt er een gezamenlijke reactie naar de gemeente teruggekoppeld.

(Bron: emmen.nu)