Zondag 28 oktober historische fakkeltocht Nieuw-Schoonebeek naar Weiteveen

Zondag 28 oktober aanstaande zal er een historische fakkeltocht vanaf de RK-kerk in Nieuw-Schoonebeek naar de RK-kerk in Weiteveen worden gehouden. Dit ter herinnering aan de eerstesteenlegging van de RK-kerk in Weiteveen op 30 oktober 1918.

geschiedenis

Pastoor Huurdeman werd toentertijd geconfronteerd met het probleem van de veel te kleine kerk in Nieuw-Schoonebeek. Vergroten van het kerkgebouw was erg moeilijk omdat aan de oostzijde de pastorie was gebouwd en aan de westzijde stond de toren. Op voorstel van pastoor Huurdeman werd door de Aartsbisschop een onderzoek en rapport gevraagd over de wenselijkheid van het stichten van een nieuwe parochie in het Amsterdamscheveld. Het rapport heeft er uiteindelijk toe geleid dat in 1919 de parochie in het Amsterdamscheveld (Weiteveen) werd opgericht. De inwijding van de kerk vond plaats op 3 juni 1919.

“Spelregels” fakkeltocht

Iedereen die met de fakkeltocht mee zou willen lopen, wordt om 17.45 uur bij de kerktoren in Nieuw-Schoonebeek verwacht. Men dient op eigen gelegenheid naar Nieuw-Schoonebeek te gaan. Hebt u geen vervoer, neem dan contact op met Angela Mensen, telefoonnummer 54 1464. Wilt u een deel van de tocht meelopen, dan kunt u ook aansluiten bij Klein Stapel aan de Kerkenweg.

Bij de kerktoren in Nieuw-Schoonebeek worden de fakkels verstrekt;
er zijn ook kleine fakkels voor de kinderen. Het is niet nodig dat iedere deelnemer een fakkel draagt; misschien is één fakkel voor 4 personen wel een goede optie. Daarbij is het verstandig dat de fakkeldrager een paar (werk)handschoenen draagt i.v.m. het eventueel druipen van de fakkel. Een brandende vuurkorf zal als bron gaan dienen om de fakkels aan te kunnen  steken.

inzegening

Vooraf word er kort een woord gesproken en worden de deelnemers met hun fakkels gezegend. De tocht start over het fietspad en voetpad langs de Kerkenweg. Gedurende ruim een kwartier (18.00 – 18.15 uur) zullen de klokken  in Nieuw-Schoonebeek luiden. Hierna nemen de klokken van 18.15 tot 18.45 uur in Weiteveen het luiden over. Zo tegen 18.45 uur worden de deelnemers met hun fakkels bij de kerk in Weiteveen verwacht.

U kunt niet mee lopen?

Mensen, die niet mee kunnen lopen, zijn van harte uitgenodigd om de fakkeloptocht bij de kerk te verwelkomen. Om 19.00 uur zal er in de RK-kerk van Weiteveen een kort lof worden gehouden. Dit met medewerking van het herenkoor en het dameskoor akKOORd. Voorgangers tijdens het lof zijn pastoor Tjepkema en diaken Wielens. Ook zal er een collecte worden gehouden voor de gemaakte onkosten. Het geheel wordt afgesloten in de parochiezaal met koffie/thee en frisdrank voor de kids en cake.

Iedereen is van harte uitgenodigd voor de fakkeltocht, het lof en het samenzijn in de parochiezaal. Dat laatste geldt ook voor diegenen die niet mee konden lopen van Nieuw-Schoonebeek naar Weiteveen! Ook dan bent u uiteraard ook van harte welkom in het lof en het samenzijn in de parochiezaal.

Wat: historische fakkeltocht
Waar: Nieuw-Schoonebeek naar Weiteveen
Wanneer: zondag 28 oktober 18.00 uur vertrek Nieuw-Schoonebeek

(Bron: weiteveen.info)

error: De inhoud van deze website is beschermd !!