Oude grenskantoor met slagboom (even) terug in Zwartemeer

De oude grensovergang van Zwartemeer wordt volgend weekend weer tijdelijk in gebruik genomen! Zorg dus dat u uw paspoort bij u heeft als u de oude grensovergang wilt passeren.

monumentale grenskantoor

Volgend weekend, van vrijdag 7 september tot en met zondag 9 september september wordt het voormalige grenskantoor namelijk weer tijdelijk in zijn oude hoedanigheid als grenscontrolestation in ere hersteld. Het voormalige uit 1904 stammende monumentale grenskantoor aan de Eemslandweg in Zwartemeer deed dienst tot eind  jaren ’70. Hierna werd het douaniers kantoor verplaatst naar de locatie waar nu de A37 de landsgrens passeert en nu alleen nog een ‘digitale controle’ plaats vindt.

Nationale Monumentendag

In verband met de Nationale Monumentendag heeft de onderlinge samenwerking tussen de historische verenigingen van Zwartemeer en van Zuidoost-Drenthe in samenwerking met Stichting Luchtoorlog Drenthe besloten om de grensbewaking even tijdelijk weer in te stellen.

Het voormalige grenskantoor is tegenwoordig particulier bezit, maar de huidige eigenaar verleend medewerking om een kamer als douanekantoor in te richten.

nagespeeld

De slagboom, het hekwerk en het wachthuisje keren heel even terug. Deze werd in de jaren voordat het kantoor gesloten werd, alleen maar geopend als je je papieren goed voor mekaar had, en alle andere zaken gecontroleerd waren.Marechaussee-2017 ‘Voorbijgangers’ worden tijdens deze dagen dan ook bij de slagboom aangehouden. Nee, natuurlijk niet om ze gelijk te arresteren en binnen te verhoren,  maar om ze uit te nodigen voor een kopje koffie of thee.Marechaussee-2017

De historische gebeurtenissen worden nagespeeld door een speciale re-enactment groep: Het douanepersoneel van weleer in de oude kostuums en uniformen met wapenuitrusting. Ook is er de douane en de Duitse grenzpolizei op zaterdag aanwezig  met de echte!! Marechaussee!

Verder is er ook een expositie ingericht met o.a. oude reclame van voormalige winkelpanden. Voor kinderen is er een smokkelspel op touw gezet. En er wordt ‘echt’ gesmokkeld door een tweetal personen….

Openingstijden

De opening van de expositie is op vrijdag 7 september om 19.30 uur. Op zaterdag 8 en zondag 9 september kunnen bezoekers vanaf 10.00 uur tot 16.00 het douanekantoor van buiten en deels van binnen bekijken. De toegang is gratis.

Wat: tentoonstelling met oude tijden herleven
Wanneer: 7 september opening vanaf 19.30 uur, 8 en 9 september van 10.00 – 16.00 uur
Waar:  voormalige grenskantoor Eemslandweg 133, Zwartemeer

(Foto’s: archief klazienaveenlokaal.nl)

error: De inhoud van deze website is beschermd !!