Smalspoor Museum houdt in augustus opnieuw ‘Locomotieven Parade’

Het Industrieel Smalspoor Museum in Erica heeft een collectie van wel 100 locomotieven op verschillende spoorbreedtes. 25 en 26 Augustus 2018 is het dan ook opnieuw ‘Locomotieven Parade’ bij het Smalspoor Museum.

parade van locomotieven

Het museum heeft treinen voor de spoorbreedtes van 600, 700 en 900 mm. Een groot deel daarvan is geschikt om te rijden. Dit jaar is er een parade van de locomotieven met een spoorwijdte van 900 mm. Het zijn locomotieven die vroeger gebruikt zijn bij de vervening, in de staatsbossen, bij defensie en bij de steenfabrieken. Een mobiel erfgoed dat een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de industriële ontwikkeling van ons land in de vorige eeuw.

Tijdens het voorbij rijden en een korte stop van deze locomotieven wordt er informatie verstrekt over de achtergrond van elke locomotief. De leeftijd, waar is het voor gebruikt en wat is heden ten dage de functie in het museum. Veel rijdend materieel wordt immers nog steeds in het museum gebruikt.

officiële opening locomotievenparade

De presentatie van de parade is in handen van Serge Vinkenvleugel, presentator bij RTV Drenthe. De officiële opening van de locomotievenparade zal op een bijzondere wijze op zaterdag 25 augustus worden verricht door de wethouder van cultuur in de gemeente Emmen, dhr. Robert Kleine.

rijksmonumenten

De parades zijn op 25 augustus om 11.30 uur en 14.45 uur. Op zondag 26 augustus zijn de parades om 13.00 uur en 15.15 uur. Tussendoor rijden er personentreinen om de bezoekers kennis te laten maken met dit unieke museum en het bijzondere veengebied met haar flora en fauna. De trein rijdt onder meer langs het natuurgebied waar zelfs nog veenmos groeit. Langs de historische turfstrooiselfabriek en de remise die allebei een rijksmonument zijn.

Trek de Parade

De laatste personentrein vertrekt steeds een uur vóór de parade. Tussen de parades door kunt u ook langs de locomotieven lopen en technische informatie over de locomotief krijgen van de vrijwilligers.  Smalspoor Museum 2017 Voor de tweede keer vind ook tijdens het evenement het zo genoemde ‘Trek de Parade’. Hierbij worden (touwtrek-) verenigingen of bezoekers in de gelegenheid gesteld om te laten zien hoe sterk je bent door één of meerdere treinen voort te trekken.

Opgave vooraf is mogelijk: info@smalspoorcentrum.nl of via 0591-303061
Gedurende dit weekend gelden voor deze bijzondere activiteit de normale toegangsprijzen.

Industrieel Smalspoormuseum
Griendtsveenstraat 140
7887 TK Erica

Website: www.smalspoormuseum.nl
E-mail: info@smalspoorcentrum.nl

error: De inhoud van deze website is beschermd !!