Loopt uw digitale klok ook achter?

Loopt uw digitale klok ook achter? Nee, u bent niet de enigste, het overkomt vrijwel iedere huishouding in Nederland wel op één of meer apparaten die de tijd digitaal aangeven.

50 Hz netfrequentie

Tenminste, dat geldt voor die apparaten die van het lichtnet afhankelijk zijn, en dus werken op de 50 Hz (licht)netfrequentie dat in ieder huis en bedrijf aanwezig is in Nederland, of zeg maar Europa. Dit omdat alle hoogspanningsnetten in Europa aan elkaar gekoppeld zijn.

netfrequentie niet meer stabiel

De laatste paar maanden lopen alle uurwerken die afhankelijk zijn van de aangeboden lichtnetfrequentie, telkens achter. In de regel kan het wel 5 tot 6 minuten zijn dat een digitale klok achterloopt. Het ligt dus niet aan uw apparatuur in huis.

conflict

De oorzaak hiervan is een conflict tussen twee landen in Zuid-Europa die ter plaatse voor de stroomvoorziening verantwoordelijk zijn. En, u raadt het al, de netfrequentie is niet meer stabiel vanwege het conflict en daarom lopen ook in Nederland al deze uurwerken zoals ovens, magnetrons, wekkerradio’s telkens opnieuw een aantal minuten achter. Het 50Hz signaal op de netspanning is heel iets anders als het zgn. DCF-signaal (zgn. atoomklok dat via een radiosignaal wordt uitgezonden) waar veel andere uurwerken van afhankelijk zijn. Deze lopen nog wel steeds op tijd.

Tennet

De oorzaak moet, volgens de Nederlands-Duitse hoogspanningsnetbeheerder TenneT, in Zuid-Europa worden gezocht. Het schijnt dat er sinds half januari een juridisch en politiek conflict ontstaan is tussen twee landen in Zuid-Europa. Om welke twee landen het zou gaan, is nog niet duidelijk.